Трофеен 45-килограмов сом извади от Дунав русенецът Теодор Тодоров. Дунавският цар падна в плен на кльонк около остров Батин. Помощ в борбата с гиганта 43-годишният охранител получи от приятеля си Николай Кутинчев.


„Общо взето съпротивата на сома беше около 10-15 минути. Измерването показа, че е дълъг 190 сантиметра. Истински красавец! Аз обаче го върнах обратно в реката“, обясни Тодоров за „Утро“.
На въпроса защо е постъпил по този начин, той отговори: „Зарекъл съм да правя така с екземпляри над 30 килограма. Риболовът ми е хоби от около 10-12 години. В този период имам слука на два пъти със сомове от по 35 кг и веднъж - от 45. От 5-6 сезона рибата просто я няма, да не говорим за сомове. И знаете ли защо? Защото около остров Батин и въобще по Дунава върлуват безогледно и безнаказано бракониери без капка съвест“.
Тодоров има и румънски билет и често пускал лодката до отсрещния бряг. 
„Разликата е, че съседите дебнат непрекъснато за нарушители. Правят постоянни проверки. Хората просто си вършат работата. Ще ми повярвате ли, ако ви кажа, че съответните наши институции не са ме проверявали поне 5-6 години! Реката е богатство, но когато не се грижиш за нея и не спазваш закона, резултатът е печален. И ако не се вземат мерки, ще става все по-зле“, смята Тодоров.