Жилищата в Русе поскъпват с темпове, съответстващи на инфлацията и цените им се покачват стремително в началото на тази година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За три месеца до края на март 2022 г. апартаментите поскъпват с 8 на сто, а за последните 12 месеца - с 15,4%, което е число приблизително равно на Индекса на потребителските цени за същия период.
Данните на НСИ обаче показват ясна разлика между новото и старото строителство. Построените преди години панелки не поскъпват чак толкова - покачването на цените им за първото тримесечие е с 6,7%, докато сега построените жилища поскъпват двойно повече - с 13,8%.      

За последните 12 месеца новото строителство е качило цената с внушителните 23,2 на сто или почти една четвърт. Което строителите обясняват с поскъпването на множество материали заради световната инфлация и конкретно на някои от тях - например на арматурното желязо - заради войната в Украйна. 
По изчисления на „Утро“ средната цена на жилищата през първото тримесечие според приключилите за периода сделки е средно 1457 лева на квадратен метър или 745 евро/кв.м. В офертите за продажба по сайтовете за имоти обаче цените вече са от порядъка на 900-1000 евро/кв.м. Очевидно сред продавачите цари оптимизъм, че поскъпването ще продължи.
Ситуацията на международните пазари обаче не подкрепят тази вяра. В последните седмици, със затягането на финансовата политика от някои централни банки цените на суровините рязко паднаха. Така че основания за поскъпване на новото строителство вече няма, дори обратното, то следва да поевтинее. В цял свят започнаха да се покачват и лихвите, което още не се усеща у нас, тъй като Европейската централна банка е от последните обявили такава политика. В САЩ обаче ипотечните лихви вече са над 6% годишно, желаещи за нови жилищни кредити няма, а банките уволниха хиляди свои служители за които вече няма работа. 
По подобен начин тръгнаха нещата и през 2008 г., когато се разрази финансовата криза. Разбира се, сега положението е далеч по-малко опасно. Тогава цените на жилищата в Русе бяха стигнали 1750 лева на квадрат при средна заплата от 500 лева. И покачването на лихвата по кредита имаше тежки последици за бюджетите на много домакинства. Но човек трябва да си има едно наум и сега. Всяко увеличение с 1% на лихвата по 30-годишен кредит го оскъпява с 30%, а месечната вноска ще се увеличи с 12-13%. А демографската криза не позволява да се надяваме, че отнякъде ще се появи търсене на жилища, което да тласка цените нагоре. Нищо чудно когато излязат резултатите от преброяването през октомври да се окаже, че за всеки възрастен русенец вече има построен апартамент.