Пакистански военнотранспортен самолет с помощи за засегнатите от земетресението в Афганистан, се приземи на летището в град Хост, предаде Асошиейтед прес.
Хиляди останаха без дом или бяха ранени след мощното земетресение, което тази седмица разтърси Източен Афганистан, а държавните медии съобщиха за 1150 загинали. Според най-новите данни, оповестени от Службата на ООН за спешна помощ, загиналите са най-малко 1036, а ранените са повече от 1600. Вчера вторични трусове отнеха живота на още пет души.
Сред жертвите на земетресението с магнитуд шест, което разтърси страната в сряда, има 121 деца и се очаква броят им да се увеличи, съобщи представител на УНИЦЕФ. 70 деца са били ранени.
Мансур Ахмад Хан, посланик на Пакистан в афганистанската столица Кабул, заяви, че изпратените днес хуманитарни помощи са били предадени на официални представители на талибаните.
По-рано пакистанското правителство съобщи, че Исламабад е изпратил 13 камиона с храна, палатки, животоспасяващи медикаменти и други продукти от първа необходимост. 
Пакистански екип от 19 души, който включва лекари и парамедици, оказва медицинска помощ на ранените от земетресението.
Трусът порази отдалечен и много беден регион с малки градове и села, разположени сред труднодостъпни планини близо до границата с Пакистан. Много къщи, построени от камък и кал, се срутиха, като има случаи и на цели загинали семейства. В провинциите Пактика и Хост са били разрушени или тежко повредени около 3000 жилища, съобщават държавните медии. 
Междувременно говорител на афганистанската служба за справяне с бедствията заяви, че първият етап от спасителните операции е приключил, предаде ДПА. Изградени са спешни приюти за засегнатите от земетресението.  Всички ранени, които са били в критично състояние, са настанени в болници, допълни той. Талибанските власти са раздали пари на пострадалите и техните семейства. 
Същевременно Китай обяви, че ще предостави на Афганистан хуманитарна помощ в размер на 50 милиона юана (7,5 милиона долара), предадоха световните агенции. Помощта ще включва палатки, кърпи, походни легла и други материали за пострадалите от земетресението хора.