Ще посветим на Русе медалите, които ще спечелим в Белград. Това обещаха младежките национали по кану-каяк на Украйна, които намериха мирен пристан и добри условия за тренировки в Русе, след като страната им беше нападната от Русия, докато бяха на състезание в Турция. Групата от 47 момичета и момчета пристигна заедно с наставниците си на 22 март и още тогава старши-треньорът Едем Мурадосилов заяви, че всеки спечелен от възпитаниците му успех ще бъде посветен на България и Русе.
Вчера групата отпътува за първия си шампионат след идването у нас - европейското първенство за юноши и девойки в сръбската столица. С тях беше президентът на Украинската федерация по кану-каяк Игор Сливински, който вчера имаше среща с Пенчо Милков.
„Признателен съм на Община Русе и всички русенци за топлото посрещане на нашите спортисти. Вместо да изпратим благодарствен адрес по пощата, решихме, че е задължително да дойдем на място в знак на голяма признателност за вашия жест на съпричастие и приятелство в тези трудни за нашия народ времена“, каза Игор Сливински. С него беше вицепрезидентът му Андрей Маслюк.
„Русе ще има своя отбор в това първенство, макар и съставен от украински деца. Това са младежите, които тренираха при нас, за които се грижихме и подкрепяхме няколко месеца. Градът ни вече е емоционално свързан с  тях“, отвърна кметът Милков.
По-късно гостът връчи паметни грамоти на кмета Пенчо Милков, на почетния конкул на България в Украйна Пламен Бобоков, на собстветника на веригата магазини „Пацони“ Пламен Здравков, на Асен Марков от „Каритас“, Йоана Терзиева от фондация „Право на детство“ и на президента на русенския клуб по кану-каяк „Локомотив“ Евгени Недев - всеки от тях с принос за посрещането, настаняването и обгрижването на украинските спортисти.