Три месеца условно и лишаване от право да управлява автомобил за същия срок - това е присъдата, която получи русенската депутатка от „Продължаваме промяната“ Рена Стефанова за пътно произшествие в София на 13 декември миналата година - денят, в който се откриваше вървящото към закриване 47-о Народно събрание. Постигнато е споразумение с прокуратурата, което е одобрено от съда и вече е в сила.
За инцидента се разбра на 10 май, когато главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на известната русенска адвокатка, за да бъде съдена.       

Часове по-късно юристката излезе с позиция във фейсбук, в която разказа какво се е случило и декларира доброволен отказ от имунитет.  
„Вярно е, че в началото на месец декември при потегляне на ляв завой, движейки се след голям джип,   в последния момент забелязах пешеходка, която  продължаваше пресичането си. Направих всичко възможно да спра, но, за съжаление, я закачих с бронята на автомобила си, което доведе до падането й на пътното платно. Веднага отидох при нея и независимо от  твърденията й, че няма оплаквания, настоях да бъде прегледана от лекар и я откарах лично до най-близкото болнично заведение. Междувременно уведомих полицията за инцидента и двете с пострадалата дадохме обяснения“, написа Стефанова.
Стефанова шофирала тойотата си по ул. „Одрин“, на кръстовището с бул. „Тодор Александров“ завила наляво. В същото време жена пресичала натоварения булевард. На мястото има и светофар, който обаче пуска едновременно пешеходците и колите, пише в обвинителния акт. Според прокуратурата Стефанова е бутнала жената по невнимание, тя паднала на земята и си счупила 12-и гръден прешлен, което според НК е средна телесна повреда. В акта на съда е описано, че Рена Стефанова е нарушила два от членовете на Закона за движение по пътищата - не е била внимателна и предпазлива към пешеходците и е била длъжна да ги пусне да минат.
„Излишно е да обяснявам колко много съжалявам за случилото се, но, за съжаление, то е факт! Излишно е да обяснявам също така, че ако при разследването се установи мое виновно поведение, ще понеса и съответните последици. Напълно излишно е да занимавам колегите си в Народното събрание с моя имунитет и още утре ще направя необходимото той на бъде свален, защото считам, че така е редно!
Дотук бяха безспорните факти.
Оттук насетне у мен възникват някои въпроси:
Има ли връзка между поведението на главния прокурор и обстоятелството, че работя активно за неговото отстраняване от поста?
Дали не е проявено специално отношение към мен от страна на прокуратурата, която иначе разследва с години подобни деяния, а в моя случай е била удивително  бърза?“, написа още Рена Стефанова, коментирайки искането за сваляне на имунитета й.            У