Празникът на българското кино се завръща в Дома на киното в Рим със своето петнадесето издание, съобщават организаторите от Българския културен институт.
Откриването е на 24 юни (Лятна арена, при дъжд - зала "Делукс”), в присъствието на режисьора Ники Илиев, с филма "Завръщането 2". Следващия ден започва с "Знам какво направи" и "Ехо" - два късометражни филма (зала "Кодак”) - на Станислава Айви, която също ще присъстваща в залата, за да се срещне с публиката.
Програмата продължава с документалния "Заветът на Борис Христов" на режисьора Борис Славчев. Следва "Петя на моята Петя" на Александър Косев, а за среща с публиката ще присъстват продуцентът Николай Урумов и актрисите Албена Павлова и Алена Вергова. в афиша е и "Бягство" на Виктор Божинов, екипът ще бъде представен от продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов, сценаристката Деляна Манева и актьорите Александър Кендеров и Снежана Макавеева.
Както писа БТА, на 26 юни, в програмата е документалният филм "Школата Кабаиванска" на Найо Тицин, който ще присъства в залата заедно със самата Райна Кабаиванска, продуцента Георги Текев и сценариста Петър Барбалов.
Ще бъдат показани също "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова, и двете присъстващи в залата, заедно с Ралица Стоянова, и "Жълт олеандър" на Лъчезар Аврамов, от чиито екип ще присъстват актьорите Мариан Вълев и Лука Габо, съавторът на сценария Димитър Стоянович и продуцентът Николай Мутафчиев.
Всички филми ще бъдат прожектирани на оригиналния им език с италиански субтитри. Входът е свободен до запълване на свободните места.