Изложба и прожекция на екранизираната пиеса „Вампир“ ще бъдат представени по повод 150 години от рождението на писателя Антон Страшимиров. Експозицията ще бъде открита на 27 юни (понеделник) в кино „Влайкова“, съобщават организаторите от Столична библиотека и читалище „Антон Страшимиров“.
Изложбата е документална и е озаглавена „Аз ще посветя себе си на българина и българското“. Тя ще се състои от 10 постера с фотоси и архивни документи, които проследяват важни моменти от живота на Антон Страшимиров. В експозицията ще бъдат представени и оригинални първи издания на книгите на писателя, периодични издания с негови статии и очерци, биографичната му книга „Творчество и живот“ с автограф, както и първите публикации на пиеси като „Свекърва“ и „Над безкръстни гробове“, публикувани в списание „Български преглед“. Творчеството и житейския път на Страшимиров ще бъдат представени пред публиката от проф. Михаил Неделчев. Изложбата ще гостува в кино „Влайкова“ до 1 юли, а след това ще може да бъде разгледана в залите на Столична библиотека.
В рамките на събитието ще се състои и прожекция на филма „Вампир“ на Българската национална телевизия (БНТ). Той е базиран на едноименната пиеса на Антон Страшимиров. Сценарист и режисьор е Павел Павлов, който също ще се срещне с публиката. Оператор на „Вампир“ е Иван Варимезов, музиката е на Румяна Цинцарска. 
Филмът е заснет през 1991 г. и премиерата му по БНТ е година по-късно. В ролята на ханджийката Малама е Невена Коканова, а в актьорския състав са още Васил Бинев, Андрей Баташов, София Кузева, Васил Банов, Ани Бакалова и Люба Алексиева. / ГН