Участниците в срещата на върха на Европейския съюз разбраха, че трябва да се напредне по-бързо с процеса на интеграция на Западните Балкани, заяви румънският президент Клаус Йоханис след края на първата част от срещата, предаде Аджерпрес.
Той определи срещата като "много добра".
"Заключението ми е, че всички разбраха, че трябва да напредваме малко по-бързо с процеса на интеграция на Западните Балкани. Разбира се, ситуациите са различни при различните страни, но аз лично съм убеден, че трябва да ускорим нещата и изразих мнение, че за всички трябва да имаме куража да направим първата стъпка", посочи Йоханис, имайки предвид статута на кандидат или ефективното започване на преговорния процес.
Йоханис каза още, че е оптимист, че ще бъде одобрено даването на статут на кандидатки за членство в ЕС на Украйна и Молдова, както предложи Европейската комисия миналата седмица.
Президентът Клаус Йоханис участва днес и утре в срещите на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани, в Европейския съвет и Срещата на върха на държавите от еврозоната в разширен формат, напомня агенцията.