Пасаж с летящи риби, орфеева арфа, двуметрова пейка с изображения на сова и орел са част от новите скулптури, които ще обогатят парка „Ксилифор“ през тазгодишния сезон на Младежката скулптурна колония, която ще бъде организирана за 11-ти пореден път, съобщи за БТА Георги Димитров, секретар на Турстическо дружество „Трапезица-1902“ във Велико Търново.
Работата на 12-те студенти и преподаватели от катедра „Скулптура“ на Великотърновския университет започна днес и ще продължи до 1 юли, когато новите скулптури, направени от дървесен материал ще се превърнат в част от парковата среда.
През тази година темата на симпозиума е „Сезони“, а идеята е във всеки сезон скулптурите да бъдат естествена част от природата, в която ще бъдат интегрирани, посочи ръководителят на екипа доц. Георги Минчев. По думите му голяма част от новите фигури са свързани с децата.  Концепциите на творците са различни, някои са функционални, други са с декоративна функция, посочи той.
Николай Чемберски, който е докторант във Великотърновския университет ще работи върху проекта „Орфеева арфа“. Тя е от дърво, със струни с различна дебелина, които ще издават различен тон.До нея ще има столче и всеки посетител ще може да свири на арфата, разказа той. Авторът участва в летния пленер от 2014 година. По думите му опитът през годините показва, че начинанието не само обогатява района, но дава голяма възможност на студентите да проявят творчество и креативност, както и да научат как да позиционират своите творби в едно парково пространство, свързвайки идеята с ландшафта.
Никола Анастасов, който също е студент, ще направи пасаж от речни риби, които ще „летят“ свободно около моста между алеите в парка с езерото. Двуметрова пейка с изображения на орел и сова, абстрактна композиция със сфери и спирали са сред другите идеи, които авторите анонсираха в първия ден на пленера.
Близо 60 са скулптурите, които радват посетителите на парка “Ксилифор“ – дело на студентите от Великотърновския университет и техните преподаватели, създадени през последните 11 години, уточни Георги Димитров. Пленерът през тази година е подкрепен финансово с 4000 лева от общинската програма „Култура и изкуство“ и е част от проявите, посветени на 120-годишнината от основаването на  ТД“Трапезица-1902“ .