ДПС настоява проекторешението за одобряване на френското предложение за Република Северна Македония да бъде разгледано в пленарна зала по най-бързия начин. Това коментира пред журналисти в парламента Станислав Анастасов от ДПС, който е член на Комисията по външна политика.
Според Анастасов именно Кирил Петков и „Продължаваме Промяната“ (ПП) саботират процеса по присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) в ЕС с отказа на Министерския съвет да приеме решение, което да бъде внесено в парламента. По думите му това е станало вчера на заседанието на Министерския съвет. 
На въпрос защо вчера именно той е предложил отлагане на заседанието на външната комисия, Анастасов открои липсата на въпросното решение на Министерския съвет. Кирил Петков и Асен Василев саботираха вчера заседанието на Министерския съвет за приемане на решение за РСМ, добави депутатът и припомни, че именно затова още вчера от ДПС са внесли проект на решение за приемане на предложението на френското председателство за РСМ.
Анастасов подчерта, че от ДПС настояват това проекторешение да бъде разгледано в пленарна зала по най-бързия начин.Всички до този момент открито казаха, че това е най-добрата преговорна рамка, която България може да получи. Днес ние не се регистрирахме, защото ПП и Кирил Петков отказаха да включат в дневния ред точката за Северна Македония, както и да има извънредно заседание на Комисията по външна политика.Настояваме веднага, още днес процесът да продължи. Да има заседание на комисията, на което в дневния ред да бъде включено именно гласуване на предложеното проекторешение, добави депутатът. Това е исторически шанс за България и е най-добрата преговорна рамка, която България може да получи, категоричен е Анастасов.