Управляващите в Мианма военни преместиха свалената лидерка Аун Сан Су Чжи, която досега беше под домашен арест, в изолатора на затвор в столицата Найпидо, предаде ДПА, като се позова на военен говорител.
"Потвърдено е, че Аун Сан Су Чжи е преместена в затвор, в съответствие с наказателния кодекс", заяви говорителят и уточни, че тя се намира в изолатор, където се отнасят добре с нея".
Срещу Су Чжи има повдигнати 11 обвинения в корупция, всяко от които се наказва с до 15 години затвор.
През април тя получи първата си осъдителна присъда за вземане на подкуп в размер на 600 000 долара в брой и златни кюлчета от бившия премиер. Су Чжи отхвърля тези твърдения.
Журналисти и представители на обществеността не бяха допуснати на делото, а на Су Чжи беше забранено да говори пред медиите. Правозащитници определиха това като показен процес.
Военната хунта в Мианма сега е наредила всички съдебни процедури и изслушвания срещу Су Чжи да бъдат гледани в затвора, а не в съдебна зала, както досега, съобщават местни медии и добре осведомени източници.
Су Чжи беше арестувана на 1 февруари, броени часове преди армията да свали демократично избраното правителство на Мианма и да върне страната към управлението на генералите.
Оттогава Мианма е обхваната от политически вълнения, а армията срещна трудности да потуши избухналите мирни улични протести. Движения за гражданско неподчинение и бойци от въоръжената съпротива се опитват да свалят правителството на военните със сила.
Според правозащитната организация "Сдружение за подпомагане на политическите затворници" убитите след преврата са поне 1900, а арестуваните над 14 000.