Шахматът учи на борбеност и дисциплина, което помага много както в личния живот, така и в училище. Това каза в интервю за БТА Патрицие Найманова, сребърна медалистка по класически шахмат до 17 години от Световното първенство за ученици, проведено в Панама от 10 до 18 юни. Шахматистката от Червен бряг изигра девет партии, в които постигна седем победи и две загуби от състезателки от САЩ, което и отреди второ място.
"Конкуренцията беше голяма. В моята група имаше 20 момичета, като аз бях единствената представителка не само от България, но и от Европа", разказа Патрицие.  
Тя споделя, че е била разочарована след допусната първа загуба, но е успяла бързо да се мотивира и да стигне до престижното класиране. Със спечеления медал Найманова вече е кандидат-майстор на спорта, получава и стипендия за продължаване на образованието си в университет в чужбина, като амбицията и е за Оксфорд. 
Постигнатият успех в Панама е резултат на постоянството ми и на любовта към шахмата, смята Патрицие. Тя тренира всеки ден и така вече близо десет години, когато за първи път "се среща" с шахмата. 
"В училище дойде първият ми треньор Илия Кръстев от Шахматен клуб "Михаил Тал" в Червен бряг, който набираше деца. Реших да се запиша от любопитство. В началото стоях отстрани, нищо не разбирах от правилата, но постепенно се оказа, че имам качества и така вече десет години. Изпитвам любов към шахмата, той е част от моя живот, с него съм израснала", категорична е младата шахматистка и добавя, че въпреки конкуренцията на шахматната дъска, е създала и много приятелства по целия свят. 
Патрицие Найманова е на 16 години. В момента е ученичка в 10 клас в Търговска гимназия "Васил Априлов" в Червен бряг. От 2015 година се състезава на световни и европейски първенства. Тя е многократен държавен шампион на България, през 2019 година е европейски ученически шампион в Черна гора. Подкрепа за участията й в турнири през годините оказва фирма "Калинел" и община Червен бряг.
От утре Найманова започва участието си в Държавните отборни първенства по ускорен шахмат и блиц за мъже и жени в курортен комплекс "Албена".