„Признателен съм на Община Русе и всички русенци за топлото посрещане на нашите спортисти“, с тези думи започна срещата между президента на украинската федерация по кану-каяк Игор Сливински и кмета Пенчо Милков днес.

На 22 март 47 състезатели и треньори от украинския национален отбор по кану-каяк бяха настанени в общинския хостел при яз. Николово. Когато войната в родината им започва, юношите са на лагер в Турция и завръщането им в Украйна става невъзможно. Със съдействието на русенския клуб по кану-каяк „Локомотив“, множество доброволци, дарители и общинската администрация спортистите поддържаха тренировъчния процес и останаха в Русе до началото на юни. Следващото предизвикателство пред гребците е европейското първенство в Белград, което ще се проведе между 23 и 28 юни.

„Русе ще има своя отбор в това първенство, макар и съставен от украински деца. Това са младежите, които тренираха при нас, за които се грижихме и подкрепяхме няколко месеца. Градът ни вече е емоционално свързан с тях“, каза кметът Милков.

На срещата присъстваха още президентът на СК по кану-каяк „Локомотив“ Евгени Недев и вицепрезидентът на украинската федерация по кану-каяк Андрей Маслюк.