Осем медицински работници ще бъдат изправени пред аржентински съд по обвинения в непредумишлено убийство на футболната легенда Диего Марадона, съобщава "Франс прес".
Аржентинският съд в град Сан Исидро потвърди началото на дело срещу лекарите. В края на 2021 година прокуратурата внесе в съда делото за смъртта на световния шампион с тима на Аржентина.
Подсъдимите, сред които неврохирургът на Марадона Леополдо Луке, психиатърът Астана Косачев и психологът Карлос Диас, са заплашени от 8 до 25 години затвор. Разследването на прокуратурата се фокусира върху случилото се по време на лечението у дома, където бившият футболист почина на 25 ноември 2020 година. Той е там от 11 ноември след мозъчна операция на субдурален хематом.
Според показанията, които прокуратурата е успяла да получи от хора, посетили къщата на Марадона, мястото на престоя му не е отговарял на стандартите за грижи след тежка операция.
Диего Марадона почина миналата година на 60-годишна възраст от сърдечен удар, последваща реакция от операция на мозъка. Аржентинецът е световен шампион от 1986 година, втори на Мондиал 1990, а също така се счита за един от най-великите футболисти за всички времена. Той е играл за аржентинските Архентинос Хуниорс, Бока Хуниорс и Нюелс Олд Бойс, испанските Барселона и Севиля, както и италианския Наполи. Аржентинският нападател е печелил шампионата и Купата на Италия, Купата на Испания и Купата на УЕФА. Общо той изигра 687 мача и отбеляза 363 гола, включително 50 попадения в 113 двубоя за националния отбор на Аржентина.