Общинската организация на „Има такъв народ“ втвърди тона към доскорошния областен координатор на партията Светлин Стоянов, който напусна парламентарната група и подкрепя правителството на Кирил Петков. Повод за това стана интервюто на Стоянов за пловдивския вестник „Марица“, в който той продължава да се идентифицира със структурата в Русе и дори говори за общо политическо бъдеще.
„Ще ви кажа нещо, наесен, живот и здраве, ставам дядо. Ако не съм в парламента, ще имам време за семейството. Нещо повече, ако има парламент - добре. Ако не - ще атакуваме общинските избори заедно със структурата в Русе, която аз съм създал. Тя беше спряна на предните кметски избори от решение на Слави, а имахме готов кандидат за кмет. Той обаче каза, че ще се явим на избори, само ако намерят кандидат за София. Такъв нямаше и не отидохме на избори. Подкрепихме Милков и той отвя ГЕРБ... А структурата в Русе е много силна, единствена победи на първите два избора, а на третите останахме трети, докато на национално ниво ИТН отиде пета сила. Оставаме заедно и защо да не се борим за глас в общинския съвет“, заявява Стоянов.
„Категорично заявяваме, че напусналият ПП „Има такъв народ“ и парламентарната група на партията бивш областен координатор Светлин Стоянов не е част от русенската структура“, реагираха от местната организация на ИТН. „Спекулациите от негова страна или от цитиралите го медии относно ясно изразената наша позиция са манипулативни и нито наесен, нито на зима ще работим заедно. Структурата е създадена с общата воля на нейните членове и ще преодолеем със силата на истината и тази битка“, гласи позицията на общинската организация в Русе.
Няколко дни по-рано, на 17 юни, бившите съпартийци на Стоянов се разграничиха от него, но с внимателен език, в който подтекстът беше по-важен от текста.
„Членовете на ПП „Има такъв народ“-град Русе сме граждани с ангажирано и честно отношение към проблемите на град Русе и на Република България. Моралният избор да избереш ново, подменено начало, е личен избор. Нашият град не е място за временно пребиваване, а място, което завещаваме на децата си като дом и възможност за развитие.
Затова ние оставаме на пътя, който сме избрали като възможност за полагане основите на крехкото ни гражданско общество.
Посланието, с което изпратихме в Народното събрание водача на листата от ПП „Има такъв народ“-град Русе, беше споделената ни надежда и тя се нарича „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски. Днес това послание е заметено и опорочено, прикрито зад думи с неясно съдържание и насочено към всички, които казват: „Това не се отнася до мене!“. Тази притча определя местата, които заслужаваме - с делата, а не с думите си. Оставаме със силата на истината и с вяра съхраняваме имената си на чисти и достойни граждани на България“. Тази позиция ИТН-Русе публикува в профила на организацията във фейсбук.
След като своеобразният жълт картон /ако използваме една от любимте на политиците футболни метафори/ не даде резултат, в ИТН-Русе явно са избрали по-ясните и категорични послания към бившия си регионален лидер.