Близо 41% повече корпоративни данъци в сравнение с миналата година са внесли до вчера фирмите от Русе и областта, съобщиха от регионалния офис на НАП. От авансови вноски за изминалите 5 месеца и от издължени налози по чл. 92 от ЗКПО са събрани за държавния бюджет 11,7 млн. лв.
Русенската приходна администрация очаква тези резултати значително да се увеличат до 30 юни, когато е крайния срок за деклариране и внасяне на корпоративни данъци за 2021 г. Вече 7524 фирми от региона са подали своите декларации, което е над 73% от деклараторите през миналата година.
До 30 юни фирмите декларират и плащат корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, данък върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и данък върху дейността от опериране на кораби. 
До 30 юни  е и срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски за лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане. До края на юни, заедно с годишната си данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация образец 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. 
Подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета, се извършват само по електронен път.