30 дка жито и 2 дка ечемик са станали на пепел в два пожара в първия ден на лятото.
В 19.50 ч на 21 юни е получен сигнал за пожар в 130 дка блок пшеница в Образцов чифлик. Пристигналите огнеборци локализирали огъня и с включилата се земеделска техника успели да спасят реколтата на 100 дка. Установено е, че пожарът е започнал от запалени сухи треви в близост до пътя, вероятно заради изхвърлена от преминаваща кола незагасена цигара. 
Пет часа преди това екип от пожарната във Ветово и на спасителния отряд в Русе са пристигнали в Смирненски по сигнал за пожар в масив от ечемик. Пожарът е ограничен на 2 дка и загасен, 28 дка са спасени. За неговото възникване отговорността е техническа неизправност в селскостопанска техника.
По-късно в склад в Сливо поле за се самозапалили около 800 рула слама, които са загасени от местни пожарникари и техни русенски колеги.
Регистриран е и един куриозен пожар. В 17.43 часа екип от Първа пожарна е насочен към ул.“Стефан Стамболов“ в Русе по сигнал на граждани за запалено сухо дърво пред бл.“Константин Миладинов“. На място е установено, че гори дънер на изсъхнало дърво, запалено от хвърлена неизгасена цигара.