Русенският производител на нетъкан текстил „Юта“ увеличава уставния си капитал с 55 150 акции и активите си с над 2,3 млн. лева, след като в него се влива цялото сливенско дружество „Албена-С“, научи „Утро“. Решението е взето от мажоритарния собственик и на двете фирми „Ютекс Холдинг“, а преобразуването вече е вписано в Търговския регистър.
„Албена-С“ е предприятие от шивашкия сектор, основната производствена дейност на което е ориентирана към изпълнение на поръчки от чуждестранни клиенти за изработка на облекла по техен модел, кройки и технологии. От финансовите му отчети е видно, че в последните години не се е справяло кой знае колко добре и през повечето време е работило на загуба. Към момента на преобразуване то разполага с активи за 2,376 млн. лева, които вече са собственост на „Юта“ АД.
Заради вливането на „Албена-С“ капиталът на русенската фирма е увеличен от 136 705 на 191 855 лева чрез издаването на нови 55 150 акции с номинална стойност 1 лев. Всеки досегашен акционер в сливенското дружество получава 69 акции от „Юта“ АД за всеки 100 притежавани от него в „Албена-С“.
Преди вливането „Юта“ АД има капитал от 5,868 млн. лева. През миналата година русенската фирма отчита приходи за 2,4 млн. лева, но не успява да реализира печалба. През миналата година дружеството е инвестирало около 550 хил. лева за закупуване на ново оборудване за производство на обемна вата чрез употребата на памучен тип полиестерни влакна. Планира се до края на тази година на покривите на производствените цехове да бъде изградена фотоволтаична централа.