Ретроспективна изложба на Иван Веселинов, озаглавена „Латерали“, ще бъде представена в галерията на Съюза на българските художници (СБХ). Откриването ще се състои на 24 юни, съобщават организаторите.
Експозицията е по повод 90-ата годишнина на Веселинов. В „Латерали“ ще бъдат подредени над 200 картини, както и видеофилми, свързани с кариерата на автора като аниматор.
Иван Веселинов е роден в ловешкото село Крушуна през 1932 г. През 1956 г. завършва ветеринарна медицина, а 12 години по-късно завършва приложна графика в Художествената академия при проф. Александър Поплилов. През 2003 г. е удостоен със званието „Почетен професор на Нов български университет“ за заслуги към университета и българското анимационно кино.
Веселинов е член на Съюза на българските художници и на Съюза на българските филмови дейци. Автор е на десетки анимационни филми, работи и в областта на илюстрацията и оформлението на различни издания. 
През 1971 г. получава  „Златна палма“ от филмовия фестивал в Кан за най-добър късометражен филм за „Малка дневна музика“. Година по-рано печели „Сребърен дракон“ от кинофестивала в Краков за „Наследници“.
Признанието му като карикатурист се измерва и с отличия като наградата на СБХ на името на Илия Бешков за сатирична графика и карикатура (1988), първа награда от Националната изложба на карикатурата (1996), Специална награда на секция „Карикатура“ на СБХ за цялостно творчество (2010) и т.н. / ГН