Нова технология, която съхранява косата на пациентите при химиотерапия, вече е на разположение в Комплексния онкологичен център в Русе. Тя е разработена от специалист, който я прави заради съпругата си, и се използва изключително много в Европа и САЩ. В България има само на четири места, обясни управителят на Онкодиспансера д-р Камен Кожухаров.
Окосмената част на главата е много чувствителна към цитостатици и затова при химиотерапия косата пада. Това води до много психологически проблеми за жените. С тази технология се постига охлаждане на окосмената част, кръвоносните съдове се свиват и се ограничава достъпът на цитостатика до луковицата на косъма.
Ако пациентът желае да му се приложи тази процедура, 30 минути преди вливането се слага каска, с която се прави охлаждането. След апликацията на лекарството се стои още около 40 минути, за да се метаболизира цитостатикът и да намалее концентрацията му в кръвта. Според производителите технологията дава около 98 процента успеваемост, а в останалите 2 % косата не пада толкова много. Препоръчва се да се започне прилагане още в самото начало на химиотерапията.
КОЦ-Русе разполага с един апарат с две станции, който позволява едновременно да се обслужват двама пациенти. Ако има интерес от повече хора, ще се поръчат още. Процедурата се плаща от пациента, като стойността й за целия курс на лечение е около 1000 лв. - колкото една по-скъпа перука, каза д-р Кожухаров. Парите не се дават наведнъж, а се плаща при всяко прилагане на технологията.
Апаратът не е закупен, нито е под наем, а е осигурен от фирмата собственик в сътрудничество с лечебните заведения. Получената сума се разпределя между фирмата и персонала, който се грижи за пациента, тъй като изискването е да има персонална услуга към всеки болен.