Абитуриентката от Професионалната гимназия по икономика Йоана Кирилова е новата Мис Русе. Короната си 18-годишната победителка в конкурса получи от миналогодишната й носителка Светлозара Димитрова.
На второ място се класира 19-годишната Милица Иванова, а трета стана 16-годишната Фунда Мехмед.
Часове преди конкурса приключи гласуването за Мис Русе Фейсбук 2022 в официалния профил на „Утро“ в социалната мрежа. В изключителна конкуренцията само с три гласа преднина първа стана Милица Иванова, а Йоана Кирилова остана втора, но първото място на практика беше поделено между тях.
Същинската надпревара се проведе в ресторант „Овчарска лъка“ в лесопарка Липник и събра рекордна публика, съобщи организаторът Божил Николов. 
Деветте финалистки дефилираха в три кръга със спортно-елегантно облекло, по бански костюми и с официални тоалети на русенския Бутик „Жанес“ и всяка от тях получи и специални подаръци от козметична марка „Рефан“.
Сутринта след победата, когато вълненията и емоциите още не бяха отшумели, „Утро“ разговаря с новата кралица на красотата.
Тя е завършила преди месец Икономическата гимназия, вече е приета в Икономическия университет във Варна, където ще учи финанси. Това е и сферата, в която ще търси реализация, а модата и подиумите ще останат красиво увлечение, хубав спомен и цветно хоби.
„Планирам след завършването да се върна в Русе, но знам ли какво ще стане“, казва Йоана.
Тя има по-голяма сестра в Съединените щати, но голямата подкрепа за явяването на конкурса получава не от нея, а от майка си. Всъщност в семейството няма скептици на тази тема, баща й също е бил зад нея, но майките, разбира се, са по-емоционални.
„Конкурсът мина много бързо! Честно казано, не се притеснявах. Нямам предишен опит, но вярвам в себе си - излизам и каквото стане“, разказва Мис Русе 2022. А на въпроса как се чувства, след като спечели короната, отговаря бързо и без превземки: „Както и преди това“.
Една от темите, които винаги фокусират интереса след такива конкурси, е има ли си победителката приятел. Не, няма. Но интересът към нея вече рязко скочи и това може скоро да се промени.