Бананов чийз кейк с бейлис и тофи сос - това творение на кулинарното изкуство донесе първата награда на седмокласничката от ОУ „Олимпи Панов“ Ивайла Мирославова и дванадесетокласника от Гимназията по туризъм Христо Христов в състезанието „Като шеф готвачите“. То се провежда за пети път и неизменна част от Фестивал за туристически забавления и анимации.
Домакин на надпреварата беше ресторант „Кралска закуска“. В нея участваха ученици от 6 русенски училища, като в името на джентълменското изравняване на силите четирима от тях бяха в отбор с ученик от Професионалната гимназия по туризъм. Останалите двама имаха чуждестранни партньори - един от Румъния и един от Молдова. Резултатите истински затрудниха журито от доказани професионалисти - шеф-готвачите Ради Стамболов, Петър Атанасов и Веско Георгиев, но накрая надделя мнението, че чийз кейкът на Ивайла и Христо най-много заслужава да е на върха.
Специалната награда на Община Русе спечелиха Сунай Байдинов (7 клас, СУ „Възраждане“) и Стефано Андреа (10 клас, Технологична гимназия Аврелиан, Румъния) с американски палачинки с мед, ягоди и боровинки.
Призът на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе отиде при Кателина Стефанова (6 клас, ОУ „Тома Кърджиев“) и Биянка Стефанова (11 клас, ПГ по туризъм) за техните пълнозърнести шоколадови мъфини с тиквички, а специалната награда на публиката заслужиха Михаела Илиева (6 клас, СУ „Христо Ботев“) и Наталия Атанасова (11 клас, ПГ по туризъм) за своята полусфера с шоколад, фъстъчено масло, маскарпоне, маршмелоу, меренг, крокан с ядки и бисквити, карамелов сос с бейлис, плодов сос.
Това беше една от многото атракции на тридневното изложение „Уикенд туризъм“, което беше закрито със завладяващ концерт на Тита, Павел и Венци Венц и Криско е неповторимото многоцветно Дани Лазер Шоу.