Произведения на композитора Георги Попов ще звучат за първи път на 23 юни в Столичната библиотека на площад "Славейков", съобщават от младежко сдружение "България". Концертът е със свободен вход.
Програмата включва четири малки кантати за пиано и гласове по стихове на Иван Вазов. Те са от "Епопея на забравените" - "Раковски" (с фрагмент от неговото "Символ верую"), "Левски", "Паисий" и от "Тъгите на България" - "Лейди Странгфорд".
За първи път ще звучат и 12 клавирни миниатюри, както и малка кантата върху един от първите анонимни поетични текстове в българската литература - "Похвала за цар Симеон".
Изпълнителите са "Колегиум Осанна" в състав: д-р Елица Христова - диригент, пианист, Георги Попов - композитор, баритон, Олга Цветкова - сопран, Боряна Терзиева - мецосопран, и Борис-Михаил Попов - бас.
Следващият концерт е на 28 юни в Народната библиотека "Иван Вазов", Пловдив. Събитията се реализират с финансовата подкрепа на националния фонд "Култура".

"Колегиум Осанна" се състои от певци и инструменталисти от различни възрасти и националности, които създават и изпълняват старинна и съвременна духовна музика. Гостували са във Виена, Париж, Москва, Рим, Белград, София, Солун. Сред тях е участието на 28 и 29 юни 2019 г. в празничните богослужения в базиликата "Св. Петър" във Ватикана.