43 туроператори, музеи, общини и над 120 занаятчии от цялата страна се представят на XVII Туристическо изложение „Уикенд туризъм“ и XIV Фестивал на туристическите забавления и анимации, които бяха открити вчера в Русе от кмета Пенчо Милков. „Тези три дни са отлична възможност градът ни да бъде видян, да бъде усетен уникалният му дух“, каза Милков.
Във фоайето на Доходното здание туроператори, музеи и общини рекламират своите туристически предложения, архитектурно и културно наследство. Около градската градина са разположени щандовете на занаятчиите, откъдето русенци могат да си купят ръчно изработени предмети от дърво, ковано желязо, кожа, бижута, рисувани тъкани, биокозметика и др. Шеф Петър Атанасов и ученици от Професионалната гимназия по туризъм демонстрираха кулинарни умения, а вечерта приключи с концерт на група „4етри“ и Миро.
Днес от 17 ч шеф Ради Стамболов - шоколатиер номер 1, ще представи за втори път своя сладолед „Гараш“, измислен миналата година като реверанс към Русе -родното място на прочутата едноименна торта. Един чес по-късно започва Биг бенд парад с участието на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и формации от Габрово, Ботевград, Троян.
В събота от 9 ч започва Международното кулинарно състезание с младежи „Като шеф готвачите“. Вечерта ще приключи с „Ruse light & rhythm fest“ с начало от 19 ч. На голямата сцена на пл. „Свобода“ ще пеят Павел и Венци Венц, Тита и Криско. Ученици от Гимназията по облекло ще демонстрират футуристично светещо модно облекло в ревю „Светлината в моя гардероб“. Финалът на тридневния празник ще бъде поставен в 22 ч с впечатляващо лазерно шоу.