Проекти на обща стойност почти 832 милиона лева включва проектът за нов План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г. Той вече е публикуван за предварително запознаване в специализираната секция на сайта на Община Русе - https://obshtinaruse.bg/plan-za-integrirano-razvitie-na-obshtina като писмени становища и коментари по него могат да се подават през деловодството на Община Русе или на електронна поща [email protected] в срок до 16,00 часа на 21 юни. На 21.06.2022г. (вторник) от 17,30 ч. в Пленарна зала ще се проведе и обществено обсъждане на проекта.
Сумата от 832 млн. лева изглежда бомбастична дори за 6-годишен период, но за осъществяването на всичките си проекти Общината разчита не само на собствени средства, но и такива от републиканския бюджет, европейски фондове и частни инвестиции. Според разчетите общинският бюджет трябва да осигури 58 437 млн. лева, а над 500 млн. да дойдат от ЕС, включително по Зелената сделка.
Близо половината средства (411,66 млн. лева) ще отидат за проекти по Приоритет 2 - Развитие на техническата и транспортната инфраструктура. 137,66 млн. са предназначени за реконструкция, модернизация на ключовите улици за влизане в града и изграждане на велоалеи по „Доростол“ и „Плиска“, Рехабилитация на бул. „Христо Ботев“, ул.“Пристанищна“, бул.“Тутракан“ и др.
За благоустрояване на крайбрежната ивица северно от Парка на младежта и обособяването му като зона за обществен отдих са предвидени 63,274 млн. лева. Проектът включва четири пешеходни моста с атрактивна архитектура свързващи горната тераса на парка с крайбрежната част, Зелена алея на времето, благоустрояване на градина „Дунав“ и паркинг на 3 нива.
Предвидени са и проучвателни дейности относно възможностите за изграждане на интермодален терминал и пускане на летище Русе в експлоатация за търговски полети.
10,5 млн. ще отидат за изграждане на велоалеи от близките квартали и села и свързването им с маршрут ЕВРО ВЕЛО 6. Ще се изградят велоалеи по 3 основни направления: от лесопарк Липник до с. Басарбово, от Русе до езеро Николово и от Русе до парк Приста. Включени са и велоалеи до Мартен, както и на второстепенния път между Мартен и Сандрово.
Над 28 млн. са предвидени за ново тролейбусно депо, а други 25 млн. лева - за обновяване на подвижния състав.
Приоритет 1 „Подобряване и опазване на състоянието на околната среда за повишаване качеството на живот“ включва проекти за 62,94 млн. лева, но по-голямата част от тях ще отидат за проектиране и изграждането на клетка 4 за неопасни отпадъци на сметището. 12,59 лева ще струва почистването на на корита на реки и изграждане на защитни съоръжения.
По Приоритет 3 „Ориентиране към енергоефективна, ниско въглеродна и кръгова икономика“ се предвиждат проекти за подобряване енергийната ефективност на общински сгради и уличното осветление, изграждане на на соларни паркове в общински терени. Общата им стойност е 24,4 млн. лева.
По Приоритет 4 „Подобряване на условията за бизнес развитие и инфраструктурата за насърчаване на икономическата активност и привличането на инвестиции“ предвижда създаване и развитие на нови индустриални зони, включително със съседни общини, както и мерки за насърчаване на малки и средни предприятия и предприемачество и др. За тази цел ще се похарчат 83,39 млн. лева, основно за необходима инфраструктура към индустриалните зони.
Приоритет 5 „Подкрепа на общинската икономика за иновации, технологично развитие и дигитализация“ включва проекти на стойност 73,8 млн. лева. Основната част от тях - 50 млн. лева, отиват за Научен високотехнологичен парк Русе.
По Приоритет 6 „Устойчиво развитие на туризма и разгръщане на иновационен туристически потенциал базиран на местните ресурси“ ще се финансират проекти за алтернативен туризъм, изграждане на съвременно рибарско селище под хижа „Приста“ с довеждаща инфраструктура, рампи и два подхода, обновяване на паметници на културата като Симеоновата /Семизовата/ къща, Художествената галерия, Доходното здание, Музея на транспорта и др. на обща стойност 83,52 млн. лева.
Приоритет 8. „Осигуряване на достъп до качествени здравни услуги“ включва проекти за изграждане на нов болничен корпус към Комплексния онкологичен център, създаване на Център за трансфериране на умения в областта на медицинската практика, изграждане на дневен център за стари хора с възможност за развитие и на читалищна дейност, провеждане на Фестивал на хора с увреждания, организиране на общински специализирани бусове за транспорт на лица с намалена подвижност и др. на обща стойност 39 млн. лева.
В плана за последния Приоритет 9 „Развитие на спорта и спортната инфраструктура. Младежки дейности и доброволчески инициативи“ влиза изграждането на плувния комплекс в Парка на младежта, волейболно игрище на кея, байк парк, създаване на воден маршрут по река Русенски Лом за практикуване на водни спортове и воден туризъм, Изграждане на атрактивни зони за отдих и спорт в Еврорегион Русе-Гюргево, два амфитеатъра за тържества и концерти и за камерни изяви, плаващи понтони за концерти, горска читалня и параклис, увеселителен парк на остров Люляка, въжен парк и др. За проекти по този приоритет са предвидени почти 44 млн. лева.