Нова стъкларска фабрика открива русенският производител на мебели за баня и огледала „Триано Русе“ в Западна промишлена зона, научи „Утро“. Сградата се вижда при преминаване по Сарайския мост. За да отговори на нарастващия брой поръчки за стъклени паравани и огледала, фирмата продължава да инвестира в роботизиране на производството. Със съвременната поточна линия с две двойно кантиращи машини, миялна и сушилня фирмата ще може по-бързо и прецизно да изработва душ-кабини и огледала, както и да обработва стъкла с размери от 150 до 2000 мм за минути и с абсолютна точност.
Новите техологии и модерните машини ще осигурят отлично качество, гъвкававост, ефективност и по-бърз цикъл на производство. Като направят фирмата по-конкурентна на пазара, ще компенсират поне донякъде трудностите, които изпитва заради високата инфлация и затруднените доставки на базови материали.
„От началото на годината суровините са поскъпнали със 100%, а токът с 200% въпреки компенсациите от правителството. Нашите крайни цени са се повишили с 10%. Всичко поскъпва, един плочкаджия вече иска 5 хиляди лева за ремонт на баня. Фирмите намаляват маржовете си, но това не може да продължава безкрайно. В последна сметка всички повишения ще се калкулират в крайните цени“, обясни управителят на фирмата Пламен Костов.
Според него само централните банки могат да укротят инфлацията, като вдигнат лихвените проценти и затегнат паричната си политика. И са доста закъснели с мерките си.
Пламен Костов успокои живeeщите в близост до Западна промишлена зона, че в новата фабрика ще се извършва както досега само обработка на стъкло и не става въпрос за нова дейност и леене на стъкло. Такова производство у нас има само мегазаводът на „Шишеджам“ в Търговище, защото изисква огромни площи и голям разход на енергия и вода.