Старо БМВ със счупено задно стъкло, изкормени седалки и спихнати гуми от дълго време отлежава на паркинга зад Блока на борците. Такива картинки могат да се видят във всеки квартал. Изоставените коли не само загрозяват града. От една страна те заемат и без това недостатъчните паркоместа, а от друга пречат за почистването на улиците, особено през зимата.
Предишният кметски екип беше подел масирана акция за разчистване на града от амортизираните автомобили. Процедурата беше следната: КООРС лепеше предупредителен стикер на някое от оцелелите стъкла и в определен срок собственикът трябваше сам да се справи с проблема. В противен случай избрана фирма му вдигаше колата. Повечето от хората предпочитаха сами да си предадат ненужните коли за скрап, за да вземат някой лев. Затова и фирмата се отказа, а инициативата замря.
Така в поразчистените квартали отново започнаха да се появяват излезли от употреба развалини.
В момента Общината реагира по сигнали на граждани, съобщи шефът на КООРС Светлозар Ненов. Обикновено след предупреждението хората си измествали колите.
Общината чака да влезе в сила нова наредба на МОСВ, която да развърже ръцете на местните власти в битката с изоставените на произвола на времето излезли от употреба стари автомобили, съобщи зам.-кметът Свилен Иванов. След приемането на новия регламент Общината ще бъде длъжна да оторизира фирма, която да се занимава с проблема. Надяваме се, че в началото на следващата година ще можем да организираме разчистването на старите возила по новите правила, заяви зам.-кметът Свилен Иванов.