Видинската профилирана природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" има своя неповторим дух, има своето самочувствие на едно голямо семейство. То е още по законно днес, когато учители и ученици отбелязват половин век съществуване на своето училище, каза за БТА директорът на учебното заведения Румяна Петрова. По повод на юбилея гимназията инициира и реализира редица прояви. Кулминацията на честването ще е на 17 юни, уточни директорът.
Организирахме Математически маратон, проведохме редица спортни мероприятия, Ден на отворените врати, много и разнообразни други инициативи, разпределени във времето през учебната година хронологично. Издадохме специален Алманах за гимназията, който ще подарим на всички на юбилейния концерт, допълни Петрова.
На 17 юни ученици и учители, бивши възпитаници ще преминат в шествие под наслов "Да съберем семейството". То ще тръгне от двора на математическата гимназия и ще премине през централната част на Видин. След шествието сме организирали баскетболен мач на "звездите" от гимназията. В следобедните часове в Конферентния център на областната администрация ще бъде представен филм "50 години определяме бъдещето", който разказва за историята, настоящето и бъдещето на Видинската математическа гимназия, за постигнатите от нейните ученици и преподаватели успехи през годините. В залата на драматичния театър „Владимир Трендафилов“ във Видин вечерта ще бъде юбилейният ни концерт, допълни Румяна Петрова.
Началото на Видинската математическа гимназия се поставя през 1972 г. с 305 ученици и 21 учители. Първият й директор е математикът Здравко Дамянов. Създаването на такова специализирано учебно заведение във Видин става възможно благодарение на силното математическо движение в града. През учебната 1984-1985 г. за директор на гимназията е назначен Георги Иванчев, който й отдава 27 години от своя житейски и професионален път, и има амбицията да изведе училището до позицията на водещ просветен и духовен център във Видинския край. Постига го с успехите на ученици и учители в различните области на знанието, спорта и изкуството, разказа Румяна Петрова, която е негова ученичка, после - учителка по физика и астрономия в училището, а днес - и негов директор.
От 1987 г. в училището се открива профилираща паралелка със засилено изучаване на природни науки, а през следващата година то вече е преименувано на природоматематическа гимназия. В следващите години се въвежда засилено изучаване на английски език и паралелка с профилиращ предмет информатика. Така лаконично можем да очертаем половинвековния път на училището, носещо името на първия български екзарх Антим, каза Петрова. 
Видинската математическа гимназия, чиито ученици и учители, уверено може да се каже, са най-добрите в града ни, отбелязва поредна успешна 50-та учебна година. Основание за тази убеденост ни дават традиционните ни призови места в национални състезания и международни олимпиади не само по математика, но и по биология, химия, български език и литература, география, история и физика, разказа Петрова. Наши ученици са и световни, европейски и национални шампиони по самбо, гребане, волейбол, баскетбол. През годините и в момента гимназията активно работи по различни проекти с разнообразна насоченост, ангажиращи участието на много ученици и учители.  
Вече девета година гимназията притежава сертификат на обучителен център към Майкрософт. 
В настоящият момент гимназията  може да се похвали с една изключително модерна база, реновирана, отговаряща на съвременните европейски изисквания. Малко са българските училища, разполагащи с модерна спортна база, отлично оборудвани кабинети и зали, зелени пространства за отдих като нашите, каза Петрова. В гимназията днес се обучават 484 деца от 5-ти до 12-ти клас, подготвят се от 37 преподаватели.
Всяко училище има своя специфика, свой характер и атмосфера.  ППМГ "Екзарх Антим I" има своя неповторим дух. Има своето самочувствие. Нашите ученици знаят, че тук се преподава на по-различно ниво, че се обучават много по-добре, че са подготвени по-добре и че могат да се реализират много по-успешно. Знаят и че учителите им са най-добрите в града, каза Румяна Петрова.  
Най-ценният капитал на гимназията са нейните ученици. Хиляди са възпитаниците за половин век на гимназията. 50 години в нея се възпитават и учат деца, разпознали дарбите си, научили са се да градят мечти и да планират ходове за постигането им. И да се трудят здраво. Да побеждават. А успехът иска яснота, порядък и духовна чистота. На това се учат учениците от Видинската математическа гимназия, е категорична Румяна Петрова. Десетки са пълните отличници, носителите на международни и национални награди, отличните спортисти, които пишат днешната история на училището.
За всички тях - учениците, учителите и техните родители, училището не е само сграда. То е дом. То е вселена от различни характери, темпераменти, един необятен свят. Свят на придобито духовно богатство и знание, на нови приятелства, на  изграждане на взаимоотношения, които остават за цял живот. Математическата мяра на училището учи, че всеки направен избор задължава да си отговорен и упорит, знаещ и търсещ, за да пребъде школото, каза Румяна Петрова.