Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) организира традиционната годишна среща на членовете на Асоциацията от днес до 17 юни, съобщиха от Асоциацията.
Двадесет и първото издание на ежегодната делова проява ще се състои в Банско, в партньорство със Сдружение "Съюз на туристическия бизнес Банско" и домакинството на "Спа Резорт Св. Иван Рилски" под надслов "Четири сезона туризъм на преживяванията - Банско".
Годишните срещи на АБТТА се провеждат като работни форуми, на които делегатите  - водещи туристически фирми и ИАТА акредитирани агенции – членове на АБТТА, подпомогнати от държавни експерти и ключови бизнес партньори, дискутират теми от своето бизнес ежедневие и получават актуална информация за продукти и услуги, имащи отношение към тяхната дейност.
Акцент в деловата програма на годишната среща са информационно-разяснителни сесии върху възможностите за финансово подпомагане на туроператорската и агентската дейност в сложната пост-кризисна ситуация, като за експертно участие са поканени лектори от Министерството на иновациите и растежа и Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия.
Срещата на АБТТА е възможност да се оцени и началото на летния туристически сезон.
Според Европейско потребителско проучване, настроенията за пътувания нарастват: над 70 на сто от анкетираните възнамеряват да пътуват през следващите 3 месеца. Положителни тенденции се регистрират и в сектора на въздушния транспорт - въпреки че пътническият трафик все още изостава от цифрите от 2019 г., европейските летища отчитат стабилно нарастване на броя на обслужваните полети.
Туроператорите също регистрират по-висок интерес и резервации през последните месеци. И докато потребителите се завръщат към туристическите агенции, защото оценяват техните професионални съвети и съдействие при планиране на своите пътувания, Банско остава една от най-обичаните и предпочитани от тях дестинации, посочват от Асоциацията.
За да споделят своята професионална оценка и прогноза за състоянието на българския и европейския туризъм, за работно участие в срещата на АБТТА са поканени генералният мениджър на "Луфтханза Груп" (Lufthansa Group) за България, Румъния и Молдова, генералният мениджър на "Амадеус" (Amadeus) за Турция и Северна, Централна и Южна Европа, изпълнителният директор на Летище София.