Русенският депутат от „Има такъв народ“ и буквално допреди два дни областен координатор на партията Светлин Стоянов обясни пред Нова Нюз мотивите си да напусне парламентарната група на партията на Слави Трифонов и да стани независим заедно с останалите си петима колеги и спортния министър в оставка Радостин Василев.
Ето какво заяви Стоянов в ефир:
„Вчера /понеделник - б.р./ на пресконференцията, който дадохме „предателите отцепници“, заявих, сега ще повторя същото: окончателно и крайно решение да напусна партията взех в неделя, след изказването на нашия лидер по Дарик радио. Конкретно господин Слави Трифонов призна, че е приятел с господин Орлин Алексиев от 20 години. Лошо няма, всички имат приятели. Но той каза, че в момента не знае с какво се занимава господин Орлин Алексиев. Тия приказки под шипковия храст няма как да бъдат приети на доверие от мен, защото, говоря конкретно за мене - аз знам всеки един от моите приятели, независимо от колко време сме приятели, с какво се занимава.
На господин Орлин Алексиев аз съм организирал охраните, през 2012 година, от фирмата, в която работех тогава - СОТ 161. Не го познавам лично, просто определих момчетата, които да работят за него в „Делта хил“ /затворен жилищен комплекс в София - б.р./. Притеснява ме, че г-н Орлин Алексиев е бил общински съветник от ГЕРБ /в София - б.р./. Още от самото основаване а аз постъпих в тая партия и бях един от учредителите на „Няма такава държава“ и „Има такъв народ“ именно за да премахнем ГЕРБ от властта. Това е моята червена линия - името на Орлин Алексиев, а за другите схеми - трябва да се докажат. Има съмнения, но това не е достатъчно и не мога да говоря за това кой е съпричастен към определена схема дали на Капитан Андреево, дали на Калотина.
Решенията, които ни се спускаха, се спускаха отгоре - как да се гласува за определено нещо. Това ни го казваше господин Тошко Йорданов. Предполагам, че това е било и волята на Слави Трифонов, той чия воля изпълнява, аз наистина не мога да кажа. И Иво Атанасов, и Георги Георгиев /двама от напусналите ИТН депутати - б.р./, и други хора, няма да ги споменавам, които още са в групата, остро възразяваха срещу това. Това не е спонтанно решение, това е решение, вземано с месеци. 
Мога да говоря за мен и за това, което съм говорил с така наречените отцепници - върху нас никой не е оказвал натиск, включително и от господин Слави Трифонов. Приказките за джипове и за друг вид транспортни средства са нелепи. Ако ми познавате биографията, ще разберете защо“, приключи Светлин Стоянов, бивш капитан от НСО и в различни етапи от кариерата си лична охрана на премиера Иван Костов /1997-2001/, председателя на Народното събрание Огнян Герджиков /2001-2004/ и ръководител на охраната на посолствата на Франция и Саудитска Арабия у нас.
Русенската структура на „Има такъв народ“ до момента не е излязла с официална позиция, според източници от партията се очаква това да стане до края на седмицата. В официалния профил на организацията във фейсбук тече размяна на мнения, но без крайности. Прогнозите са, че решението на Светлин Стоянов няма да я разклати.