Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е сред осемте носители на националната награда „Христо Г. Данов“ за 2022 година. Най-големият дом на книгите в Русе получи отличието в категорията „Библиотечно дело.
Новината беше предизвестена от основателя на Издателска къща Стойо Вартоломеев по времето на представянето на новия роман на „Иван Станков“ в Русе на 10 юни, но официалното беше обявена в понеделник вечерта. Точно Вартоломеев беше упълномощен да получи приза, който вече веднъж беше излязъл за награда - за ИК „Хермес“ в категорията „Българско издателство“.
Наградите бяха определени на конкурсен принцип в два кръга, като на първото си заседание журито определи номинациите в осемте раздела, а във второто, проведено непосредствено преди церемонията, бе решено кои са тазгодишните носители на наградата.
Националните награди „Христо Г. Данов“ се организират от Министерство на културата и Община Пловдив от 1999 година и са сред най-престижните в българския литературен живот. Достатъчно е да кажем, че сред премираните тази година е и Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, която беше наградена в категорията „Представяне на българската книга“ за своя елитен Клуб „Писмена“.