С водосвет и курбан за здраве и плодородие жителите на Белцов отбелязаха празника Свети Дух. Денят след Петдесетница по традиция препълва параклиса, построен в живописна местност извън селото 
Отбелязването на празника е възобновено преди осемнадесет години по инициатива на Петкана Маркова. Параклисът, посветен на Светия Дух, е построен от Блажин Миланов. В продължение на години неговият наследник Илия Блажинов е основен дарител на курбана. Легендата разказва, че в основата на параклиса е вграден оброчен камък, донесен като реликва от старото селище, което било опожарено до основи. На плоча е записана традицията и волята на дарителя.
За първа година сред спомоществователите е и семейство от Германия. Вероника, Кристиян и Крастияна освен парична сума се предоставили и ценни икони.
Отец Серафим отслужи молебен и освети курбана. Той отправи послание „Да бъдем истински хора! В това е нашето спасение“, а присъстващите запалиха по свещичка и отправиха молитва за здраве, сили и благополучие. За приготвянето на вкусната агнешка яхния се погрижиха Мария Кръстева, Снежанка Николова и Милка Игнатова.