Русенският бизнес иска да назначи 7137 служители, които обаче няма откъде да се вземат, дори ако броят на безработните падне до нула и 100% от хората в трудоспособна възраст започнат работа. Това показва първото за 2022 г. проучване на потребностите на работодателите от работна сила на Агенция по заетостта, което се проведе в периода февруари-март на настоящата година.
Фирмите в Русенско търсят 815 машинни оператори, 348 механизатори, 326 работници в производството, 271 готвачи, 250 машинни инженери, 163 машинни техника, 141 заварчика. За производството и транспорта трябват 700 души без никакво образование, но и такива няма. Огромен глад за висококвалифицираните кадри има и в здравеопазването - то се нуждае от 145 лекари и 377 медицински сестри. 
Дори обаче всички безработни да се преквалифицират и усвоят нужните професии, потребностите на фирмите от работна ръка няма да могат да се задоволят. Даже при 100% заетост ще останат свободни около 1250 работни места, тъй като обявените позиции са с 21% повече, отколкото са безработните. 
Такова е положението в цялата страна, така че е нереалистично да се очаква някакво велико преселение към Русе, което да попълни дефицита от кадри. Освен ако условията за работа и заплащането се променят драстично в посока нагоре, за което няма индикации. С тази трудна задача в рамките на страната се справя само столицата София, на която е доста по-лесно, тъй като всички ресурси на държавата се управляват централизирано оттам.
От години броят на излизащите от пазара на труда в Русе е по-голям от броя на попълващите го. Коефициентът на демографско заместване, който следи статистиката, е малко под 60, което значи че 10 пенсиониращи се биват заместени от 6 младежи, които завършват образованието си и започват да работят. И свободните работни места растат - спрямо миналата година броят им е с 1191 по-голям. Само в София, Варна и Добрич прирастът на заявените потребности е по-голям отколкото в Русе. Това може да се дължи не само на по-остър в нашия регион демографски проблем, но и на по-бързо развитие на икономиката, която разкрива нови работни места. Положителни новини в тази посока не липсват, промишлените предприятия се множат, има и заявки за много сериозни инвестиции като например наскоро обявения завод на германската „Ебершпехер“, който в следващите години планира да наеме 500 души. Русе все повече затвърждава имиджа си на промишлен център, но промишлеността изисква огромен брой квалифицирани технически кадри. Каквито все повече липсват, тъй като образованието е тотално откъснато от нуждите на трудовия пазар и произвежда кадри, които не се търсят. Но тук процесът е двустранен. И децата нямат особен интерес към техническите специалности - точно както е и във висшето образование.