Готови сме да стигне докрай и да забавим плащанията на изпълнителите - лекари, аптеки, болници. Прехвърлянето на нови задължения от социалното министерство към здравната каса за обработване на помощните средства на хората с увреждания изисква да се отпуснат допълнителни бройки. Това заяви Живка Георгиева, началник отдел „Контрол“ с 20 години стаж в Здравната каса. Тя и колегите й спряха работа вчера за час. От 10 до 11 часа се проведе предупредителна стачка, по време на която служителите в касата се включиха в националния протест на работещите във финансовия гръбнак на здравеопазването. Исканията са за увеличение на заплатите и отпускане на още 200 щата в цялата страна, за да се справят с новите си задължения.
„И за нас има инфлация“, „Държавен служител не е мръсна дума“, „Няма да мълчим повече“, гласяха част от разпечатаните на бели и сини листи послания на протестиращите.
„По време на ковид всички допълнителни плащания, които бяха в здравната система, минаха през Здравна каса, а не през МЗ. Всичко това ние го обработихме със същия състав, с който работим и в момента. Колегите остават извънредно понякога след работа, в момента също за преподписването на анексите и за да се обработят и допълнителните плащания със задна дата на лекарите. В РЗОК-Русе работят 54 човека, това е за цялата област, обработваме над 450 договора. Колегите всеки месец се подписват на хиляди и на милиони и да се прибира един контрольор с 1000 лв. накрая на месеца е, меко казано, цинично от него да се иска да контролира милиони. Да не говорим, че работата е конфликтна, с лекари, с пациенти, има си проблеми в системата, наслагвани с години“, коментира Живка Георгиева.
„Изключително обидно за всеки работещ в Здравната каса, с експертен и дългогодишен опит зад гърба си, да се обяснява, че увеличението на заплатите трябва да бъде за сметка на преструктуриране. Всеки един служител на РЗОК-Русе е ценен за РЗОК-Русе, както и за всяко едно РЗОК. Какво означава това - да получаваме по-високи заплати за сметка на преструктуриране, да си тръгне един служител и неговата заплата да бъде преразпределена за останалите служители? Изключително несериозно и изключително обидно от страна на държавата в лицето на Министерството на финансите да застане с такова обяснение за нашите искания“, заяви Мирослава Борисова.
Работещите в Здравната каса нямат никаква яснота каква точно реформа ще бъде извършена.
„Откакто аз работя в тази каса, изключително годишно се увеличава като обем работата по РЗОК-та и по НЗОК. Сега от 1 юли се прехвърлят и помощните средства на инвалиди, това е допълнително утежняване на нашата работа. Искаме да знаем ние адекватно какво следва оттук нататък - дали ще има допълнителни хора, дали ще ни бъдат увеличени заплатите и дали това ще се случи на база на структуриране и преструктуриране, което те говорят - нека да излязат гласно и да ни кажат“, каза още Мирослава Борисова.
От регионалния съюз на КТ „Подкрепа“ застават зад исканията на работещите в Здравната каса в Русе и ги определят като справедливи.
„Управителят на НЗОК е изготвил е един добър разчет, който възлиза на 7,7 млн.лв. за Здравната каса, но има хора от държавната квота на Надзорния съвет, които не са съгласни с това увеличение и се достигна до 4 млн.лв. одобрен такъв за Здравната каса. Оказва се, че Здравната каса в България работи с близо 7 млрд.лв. и тези хора трябва да получават адекватни възнаграждения, за да бъдат и те адекватни спрямо парите, които управляват“, каза председателят на РС на КТ „Подкрепа“-Русе Кирил Черкезов.