Единственият русенски депутат от партията на Слави Трифонов Светлин Стоянов е един от седмината, които напукат парламентарната група на „Има такъв народ“. Групата е организирана от доскорошния спортен министър Радостин Василев.
Новината се понесе малко преди 13 часа, а в късния следобед водачът на листата на ИТН в Русе в три последователни изборни кампании участва в пресконференция с Радостин Василев и другите си колеги, избрали да продължат като независими.
„Участвъл съм в кастинга за политици на Слави Трифонов през 2018 година. Учредител съм на пъртията „Няма такава държава“, след това и на „Има такъв народ“. Областен координатор съм на партията в Русе. Решението да напусна групата и постовете в партията взех след интервюто на Слави Трифонов по Дарик радио. Моята червена линия се казва Орлин Алексиев /бивш високопоставен кадър на ГЕРБ в София - б.р./. Те са заедно от 20 години, но той не знаел с какво се занимава Алексиев...“, заяви Светлин Стоянов.
„С огромна тъга даваме тази пресконференция. Не мога повече да подкрепя действията на Слави Трифонов и напуска „Има такъв народ“. Не мога да подкрепям повече действията на лидера на ИТН Слави Трифонов и свалям доверието си от него. Мафията проби в „Има такъв народ“. ИТН се самоизчегърта“, заяви спортният министър в оставка и продължи, че „бъдещето на България е по-важно от лоялността към партията“ и „Северна Македония не е истинската тема за разпада на коалицията“.
По думите му Трифонов е излъгал, че решението за оттеглянето от коалицията е било предварително обсъждано с групата на ИТН. Той самият е разбрал, че ще бъде изтеглен 30 минути преди изявлението на Трифонов.
Радостин Василев обяви, че неизвестно как е станал министър. По думите му непосредствено преди назначението му Трифонов му казал, че ще оглави спортното министерство, което му се било „паднало“, но не го искал.
По-рано самият Слави Трифонов заяви във фейсбук, че има информация за депутати, който „ще напуснат парламентарната ни група. И ще подкрепят Кирил Петков и Асен Василев. Най-вероятно са купени с пари и постове. То ще се види и кой какъв ще стане. Истината е, че от цялата тази история изпитвам срам, но и облекчение. Защото в битка е по-добре до рамото ти да има приятели, отколкото предатели“.