След дълго забавяне най-после започва изграждането на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Русе. Обществената поръчка за най-голямата екоинвестиция от много години бе отлагана няколко пъти заради спъващи я обжалвания, но процедурата вече е приключена и има подписан договор с изпълнителя ДДЗД „Биогаз Русе 2021“ - консорциум между „Атоменергоремонт“ АД, Козлодуй и столичното дружество „Еко Аква Системи“ ЕООД. Стойността на проекта е 27,4 млн. лева с ДДС, а крайният срок, в който инсталацията трябва да е готова, е 31 август 2024 г.
Дългото забавяне поставяше под въпрос реализацията на проекта, тъй като проектирането и строителството на такова съоръжение е сложна задача, която по план трябва да се реализира за 750 дни. Според кмета Пенчо Милков обаче изграждането на анаеробната инсталация има пълната подкрепа на Министерството на околната среда и водите, което оказва всякакво съдействие на Община Русе, така че всички срокове ще бъдат спазени.
Инсталацията за анаеробна разграждане на биоразградими отпадъци ще се изгради по пътя за Николово до регионалното депо за отпадъци. Тя трябва да преработва 17 845 тона годишно от боклука на общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци.
До 20 юли ДДЗД „Биогаз Русе 2021“ трябва да изготви техническия инвестиционен проект, а за строително-монтажни работи, доставката на оборудване и въвеждането в експлоатация трябва да завършат за 700 дни. 
Общата стойност на договора е 27 400 443,31 лева с ДДС, от които най-голяма част ще отидат за доставка и монтаж на технологичното оборудване - над 14,5 млн. лева.