Разстоянието до Турция ще се взема за 3 часа по новия високоскоростен път Русе-Свиленград. Това показва заданието към извършителя на предпроектното проучване, който трябва да се води от следните параметри: дължина на трасето около 300 км, две платна по 3,75 метра в двете посоки и скорост на движение 120 км/ч. Постоянното поддържане на тази скорост е трудно, а и неикономично за шофьорите, но 100 км/ч е съвсем реална.
Вчера премиерът и министър на външните работи на Катар шейх Хамад бин Джасем ал Тани потвърди пред министър Лиляна Павлова ангажимента на страната си да участва в изграждането на високоскоростния път Русе-Свиленград. По време на разговорите в Доха бе подчертано, че проектът трябва да следва взаимноизгодното сътрудничество, съобщиха от МРРБ.
Изграждането на този високоскоростен път е от огромно значение за развитието на Русе и Североизточна България. Към него първоначално беше проявила интерес и Турция, но по-късно се отказа, което прави преговорите с Катар още по-важни.
Агенция „Пътна инфраструктура“ вече е пред избор на изпълнител за предпроектно проучване на пътното трасе. Срокът за подаване на оферти изтече на 23 октомври.
Трасето ще е изцяло ново, заданието допуска изключение само за отсечката Дебелец-Гурково. Изпълнителят трябва да предложи основно трасе и резервни варианти, да определи техническите параметри, да проучи възможностите за свързване с републиканската мрежа, обходни маршрути покрай населените места, пътни възли, тунели, особеностите на терените, включително да се съобрази с режимите за защитените природни местности и културно-историческите обекти.
От прединвестиционното проучване се очаква да аргументира необходимостта и целесъобразността от изграждане на пътя, както и да даде прогнозна стойност на инвестицията. Срокът за изготвяне на цялата документация е 4 месеца.
Както още преди месеци българското правителство обяви, пътят от Дунав мост до българо-турската граница, ще бъде реализиран чрез публично-частно партньорство. Инвестициите ще се изплащат от събираните пътни такси.