Винаги е удоволствие да идвам в Русенския университет, защото всеки път виждам нещо ново, нещо вдъхновяващо. Това каза министърът на образованието и науката Николай Денков, който откри в петък шестото „Иновативно младежко експо“ във висшето училище в Русе.
На 70 щанда свои проекти и разработки представиха повече от 300 участници от училища, университети и институти на БАН.
Показан бе и безпилотен летателен апарат за ранно откриване на горски пожари.
„Това е платформа, базирана на изкуствен интелект, чрез която без оператор можем да прогнозираме за наличие на пожари в горски масиви. В разработката участват научни екипи от България, Гърция и Кипър“, обясни доц. Георги Христов от Русенския университет. 
По думите му основният проблем е, че при появата на пожар в горските масиви огънят твърде късно може да бъде потушен заради смолата по дърветата.
„Тази платформа открива появата на пушек преди да възникне пожарът. Има система за оповестяване към противопожарни служби. Апаратът работи. Той е проверен в природния парк „Русенски Лом“, каза доц. Христов. Въпрос на интерес от страна на бизнеса дронът да бъде интегриран, допълни той.
Посетителите на форума можеха да видят също 3D макети и 3D модели на множество обекти, прототипи на автомобил с водород и на електромобил, както и системи за измерване на параметри на околната среда и на човешкото тяло. Има и демонстрации.
„Радваме се, че „Иновативното младежко експо“ ежегодно се развива“, каза ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев. Представен бе и Център за обучение на докторанти в русенското висше училище. Залата е изградена с най-модерна технология, като има и компютър със смесена реалност.
След като се запозна с изложението, акад. Денков се срещна с академичното ръководство на университета и получи от ректора акад. Белоев Кристалния знак на РУ.  
„Иновативното младежко експо“ се организира от Русенския университет под егидата на министъра на образованието и науката и с участието на Националното представителство на студентските съвети в България.