Гражданите могат да подават до 10 юли документи за обезщетения за пострадали жилища от незапомнената буря точно преди седмица, която наводни града, начупи множество дървета и нанесе поражения на имоти,  автомобили и инфраструктура.
Исканията за възстановителна помощ се подават по образец до кмета на Община Русе в Информационния център на площад „Свобода“ 6.
Уведомления за имуществени вреди в обекти или чрез вещи държавна и общинска собственост се подават до 20 юни.
За да бъде получена възстановителна помощ, увреденият от бедствието имот да е жилище, да е собственост на физическо лице или на лицето с учредено вещно право на ползване му. Освен това трябва да е законно построено и да се налага да се прави основен ремонт. Според Закона за устройство на територията това означава да се налагат частично възстановяване и/или частична замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации на строежа. Допустими са и строително-монтажните работи, с които първоначално вложени, но износени материали, конструкции и конструктивни елементи се заменят с други видове или се извършват нови видове работи, с които се възстановява експлоатационната им годност, подобрява се или се удължава срокът на тяхната експлоатация.
Помощта се определя в размер, осигуряващ минимално необходимите битови условия на пострадалите и не може да превишава стойността на данъчната оценка на жилището.
След подаване на документите ще се извърши оглед на място и ще бъдат издадени заповеди с предписания. Едва след влизането им в сила кметът ще може да внесе искане в Междуведомствената комисия за предоставяне на възстановителна помощ за лицата, подали приложението. 
Няма възможност за отпускане на възстановителна помощ на физически или юридически лица за възстановяване на щети по превозни средства. Обезщетение в тези случаи би могло да се търси от застрахователя, ако автомобилът има съответната полица.