Продължават разговорите с властите в Румъния за намиране на бързо решение за справяне с натрупването на тирове на Дунав мост, което често блокира или поставя на големи изпитания движението на останалите автомобили в района, съобщиха от областната управа в Русе. Една от възможностите за сваляне на напрежението и намирането на инструменти за олекотяване процедурите на преминаване.
Краткосрочни мерки за ефективно решаване на проблема с изключително интензивния трафик на камиони в района на Дунав мост бяха набелязани на среща между представители на държавната и местна власт, бизнеса и граждани.
Според участниците в срещата в областта са нужни повече ограничителни и предупредителни пътни знаци. С вертикална пътна маркировка ще бъде наложена забрана за спиране и престой на тежкотоварните автомобили пред изходи на бензиностанции, гаражи и входове на обекти по цялото протежение на международния булевард „България“.
Един от най-сериозните проблеми е свързан с шофьорите, които прекарват времето си за почивка в камионите на пътното платно и така пречат на движението.
„В най-кратки срокове ще бъдат установени места - паркинги или отбивки, където да бъдат пренасочвани тези камиони, за да не създават предпоставки за произшествия. Ще се намерят и законовите способи тези лица да бъдат по-строго регулирани и санкционирани, тъй като са в нарушение на Закона за движение по пътищата“, заявяват от областната управа.
Ще се търсят и начини за увеличаване броя на служителите от държавните структури, отговорни за контрола около Дунав мост.