Изборът на обществен последник в Русе, който вече пет пъти се провали и изгледите следваща процедура да завърши с успех, може да се осъществи с промени в правилата за гласуване. Това предлага председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Орлин Дяков чрез внесени промени в Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на Община Русе.
В момента документът предвижда тайно гласуване и възможност всеки съветник да даде вот за всички кандидати. Дяков посочва друг механизъм - гласуването да е явно и всеки от колегите му да може да подкрепи само един кандидат. За избора се изисква мнозинство от 2/3 от гласовете.
„През 2022г. в бюджета на Община Русе има предвидени средства за функциониране на обществен посредник и в тази връзка е целесъобразно да бъде проведена нова процедура за избор на такъв. Затова се предлага да бъде променен начинът на гласуване – да бъде явно, защото русенци е необходимо да знаят кой от техните избраници как е гласувал“, казва Орлин Дяков.
Предложението му е качено за обществено обсъждане в интернет страницата на Общинския съвет, където могат да се дават мнения 7 юли.