Забрана за влизане на камиони с тегло над 10 тона в града предлага Община Русе. За товарните автомобили, обслужващи местните търговия и индустрията, ще се издават специални пропуски. 
Решението е съгласувано с представителите на Пътна полиция и АПИ и е в отговор на огромните задръстванияв посока Дунав мост, които затрудняват придвижването на автомобилите на гражданите и на местния бизнес към Индустриална зона „Тегра“ и Индустриален парк Русе. Същите трудности изпитват и пътуващите към Русе от посока Мартен.
Както вече многократно беше подчертано, трафикът е претоварен заради войната в Украйна, която принуждава пътуващите от изток през Кавказ и Русия да минават през Турция и България. Ефектът от това е видим по цялото трасе у нас. В Стара Загора, Велико Търново и Бяла автомобилите са спирани, за да не се натрупват непосилни опашки в Русе.
„Проблемът е с международно и национално значение и трябва да се реши генерално. Очакват ни тежки месеци с голям поток от туристи, ремонт на Дунав мост и евентуално продължаваща война“, каза Пенчо Милков. 
Общината работи за отварянето на голям паркинг за над 700 тира, свързан със системата на контролно-пропускателния пункт. За изграждането му има депозирано официално инвестиционно намерение. Процедурата е доста напреднала, очакват се последните разрешения от ВиК, „Енерго Про“ и АПИ. 
След това проектът ще бъде подложен на гласуване от общинските съветници, за да получи официално зелена светлина.
Междувременно от вчера полицията започна ежедневни операции за контрол на движението на камиони от и към Дунав мост заради изключително натоварения трафик. На контрол са подложени и леките автомобили.
Следи се дали шофьорите на камиони спазват забранителните знаци за влизане в Николово, извършват се и проверки за алкохол, наркотици, за наличие на  застраховка „Гражданска отговорност“, както и другите задължителни изисквания. Специално внимание се обръща на неправилното изпреварване и навлизането в лентата за насрещно движение.