Доскорошният главен секретар на Областна администрация-Русе Симеон Иванов води дела в Административния съд, с които обжалва дисциплинарното си отстраняване и впоследствие дисциплинарното си уволнение от страна на областния управител Анатоли Станев. Първата жалба вече е отхвърлена от съда в Русе като неоснователна и следва обжалването й пред Върховия административен съд, по втората все още се чака решение.
Официално информация от областната управа за кадровите промени не бе съобщена, макар темата да се коментира от няколко месеца в кулоарите. Симеон Иванов е бил отстранен от работа, докато срещу него върви дисциплинарно производство, със заповед от 28 февруари 2022 г. На 25 март е издадена и заповед за дисциплинарно уволнение за извършени три дисциплинарни нарушения.
Цялата сага е свързана със зоната за сигурност около регистратурата за класифицирана информация на Областна администрация. На 28 януари в 14 часа служителят по сигурността на информацията е видял, че външната метална врата към зоната, е оставена отключена и вратата видимо зее, а алармата не се е задействала. В присъствието на гл.секретар на ВиК асоциацията, който е бивш служител по сигурността, той е запечатал помещението и е изпратил докладна до областния управител. Поискано е било да се направи проверка за нерегламентиран достъп или небрежност при работа от служител на администрацията и извършването на проверка на съхраняваните документи.
Последвали са скандали с главния секретар и служителката, която пряко отговаря за регистратурата за класифицирана информация. Двамата упрекнали подалите сигналите, че им правят „постановка“ и намекнали, че „бивш областен управител и други отговорни фактори“ ще ги защитят. След приключване на дисциплинарното вътрешно производство е издадена и заповед за уволнение на Симеон Иванов.