Седмината производители на марихуана в склад в Новград, заловени в средата на декември в Новград при акция на криминалисти от Областната дирекция на МВР и униформени от Бяла, влизат в затвора за сроко от 3 до 6 години и ще платят глоби от 10 000 до 20 000 лева след сключени споразумения с Окръжна прокуратура. Вчера те бяха одобрени от състав на Окръжния съд и наркофермерите отпътуваха за затвора в Ловеч.   
Нелегална оранжерията в бивши селскостопански сгради в края на Новград, оборудвана с най-модерни съоръжения за отглеждане на марихуана, беше открита на 17 декември 2019 година. Иззети бяха 134.390 килограма изсушена и готова за разпространение марихуана и 1743 саксии за общо 1 милион лева. В списъка на вешествените доказателства бяха още 8 климатични и капково-поливни инсталация, вентилатори, отоплителни и осветителни лампи и друга техника. 
На място бяха задържани седем човека на възраст от 35 до 45 години от София, Самоков и Костенец. Впоследствие бяха арестувани още двама мъже, по подозрение, че имали отношение към незаконното производство. В хода на разследването обаче те бяха освободени.
Според обвинителния акт на прокуратурата престъпната група си е изградила затворен цикъл на производство на дрога. В едното помещение - огромен склад - са открити стои за спане, готвене, хранене и санитарни възли, за да може работниците в нелегалната оранжерия да живеят в сградата, без да се налага да я напускат за каквото и да било. Затова местните жители въобще не разбрали, че от април до декември 2019 година в бившите обори е имало хора, които отглеждат марихуана. 
Установено е, че преди осем години в Новград се появил сръбски инвеститор, който ремонтирал сградите с намерението да отвори в тях завод за производство на автомобилни ремаркета и каравани. Предприятието обаче така и не заработило и той отдал сградите под наем на  софиянец. Новият шеф пък решил да избие вложените пари чрез преработка и продажба на наркотици.
По време на разследването бяха извършени множество претърсвания и изземвания, огледи на местопроизшествия и на веществени доказателства, разпитани са общо 16 свидетели и са приети заключения на химическа и ценова експертиза. Разследването е проведено от екип разследващи полицаи от ОД на МВР под наблюдението на Окръжна прокуратура. След приключването му всички обвиняеми са изпратени в затвора в Белене до влизане на делото в съда, което се случи вчера.
Единият от седмината производители е приел да излежи в затвора 6 години и да плати 20 000 лева, тъй като е извършил престъплението в условията на опасен рецидив от предишна условна присъда за разпространение на дрога. Други трима влизат зад решетките за по 5 години и ще плащат глоби от по 20 000 лева. На  останалите трима са наложени наказания лишаване от свобода за по 3 години и глоби от по 10 000 лева. Те на практика почти са излежали наказанията си и може да са по домовете си още наесен.