Прословутата тапа на Дунав мост вчера достигна огромни размери и доведе до блокаж в района. Потърпевши бяха всички - и пътуващите към Русе, и отиващите на работа в Индустриалния парк и в зона „Тегра“, и шофьорите на тирове, но те поне си бяха на работните места и притесненията им бяха други. Всъщност проблемът започна да набъбва ден по-рано, докато се стигне до вчерашната му експлозия.
След лавина от сигнали от недоволни граждани областният управител Анатали Станев и заместникът му Людмил Христов проведоха срещи с българските гранични служби, разговаряха и с чуждестранни шофьори и негодуващи граждани. 
Посочена бе и една от причините за струпването на камионите - неработещият до обед трети кантар на пункта в Гюргево, съчетан с огромното натоварване на Дунав мост заради войната в Украйна и пренасочването на транспортните потоци. По официални данни за 24 часа от вторник следобед до сряда следобед от България са излезли над 1400 тира.
След разговори между Станев и властите в Гюргево третият кантар беше пуснат в ранния следобед и за 3-4 часа това намали опашките у нас с няколко километра. Това не реши проблема, само показа, пътят, по който това може да стане. Румъния обави пускането на третия кантар миналия месец, но той все още е в тестов режим. Въпреки това тамошните власти увериха, че ще продължат да работи за справяне със ситуацията. Всъщност за това ще е необходима редовната работа не само на третия кантар, а и пускането на поне още един. 
„Категоричен съм, че пускането на трети кантар на територията на Гюргево ще облекчи трафика. Необходимо тази мярка да бъде предприета в максимално кратки срокове. Едва в началото сме на летния сезон, като през следващите седмици предстои увеличаване и на потока от леки автомобили“, коментира по този повод Станев.