По традиция на 9 юни - Международния ден на архивите, Държавен архив-Русе раздава няколко грамоти - за „Читател на годината“, „Приятел на държавните архиви“ и за „Най-ценно документално дарение“.
В категорията „Читател на годината“ е номиниран Илия Илиев - любител краевед, изследовател на русенската история, който изследва от години. През мината година той е има най-много посещение на читалнята на институцията, която съхранява паметта на Русе. 
За „Най-ценно документално дарение“ е избрано дарението на Юли и Петър Чендови, които предоставиха личния фонд на Георги Петров Чендов. 
Няма русенец, който да не знае името на Георги Чендов. За меломаните е известен като един от основателине та Русенската опера, на която става първи директор и остава такъв в продължение на 15 години. За почитателите на изобразителното изкуство той е човекът, оглавявал Художествената галерия от 1966 до 1980 година. За читателите името му е свързано с книгите му „Когато Русе беше Русчук“ и „Пауново перо“. Всичко това и още много е Георги Чендов. 
Благодарни сме на наследниците му, че решиха да предадат документи, отразяващи различни аспекти от личния живот и професионалното развитие на своя баща, които са ценно постъпление за Държавен архив-Русе и с информацията, която носят ще допълнят историческите сведения за културното развитие на града ни.
В категорията „Приятел на държавните архиви“ са номинирани: Нели Пигулева и д-р инж. Иван Иванов.
Дългогодишният журналист във вестник „Утро“ Нели Пигулева с висок професионализъм отразява и подпомага дейността на Държавен архив-Русе, представяйки събитията, организирани от Архива в медийното пространство и давайки гласност на инициативите, свързани с дарителство на документи и дарители. 
В лицето на „Утро“ ние срещаме пълна подкрепа и сътрудничество при представянето на документалното богатство на русенския регион. Успешното сътрудничество между вестника и Държавен архив-Русе е осъзнат дълг, в подкрепа на съхраняването на обществената памет във всички аспекти и изпълнява много важни както за гражданите, така и за цялото общество функции.
Д-р инж. Иван Иванов е радетел за опазване на архитектурното наследство на Русе и не само. Подкрепя и подпомага финансово различни културни каузи. Ангажира се и занапред да оказва помощ на Държавен архив-Русе при необходимост. Той е учредител и председател на фондация „Д-р инж. Иван Иванов“ за опазване архитектурното наследство на Русе и подпомагане на социални и културни каузи. По-известен сред широката публика е като човекът, заел се да реставрира зданието построено от Сабетай Бениеш на ъгъла на „Николаевска“ и „Рила“. Хотел „Европа“, собственост на фондация „Д-р инж. Иван Иванов“, също е реставрирана благодарение на него през 2018 г . Автор е на книгата „Историческите заблуди за един бележит русчуклия Иваница Симеонов“, издадени в Русе през 2020 година.
А защо 9 юни е Международен ден на архивите? Решението е взето от генералната асамблея през ноември 2007 г., тъй като Международният съюз на архивистите е създаден под егидата на ЮНЕСКО, именно на 9 юни 1948 г. Този избор е одобрен и приет от цялата архивна общност. А благодарение на международния ден на архивите ние можем да обърнем внимание на обществеността върху значението на документите и архивите; да обърнем внимание на управляващите за ползата от документалния мениджмънт за доброто управление и развитие; да обърнем вниманието на обществото, на публичните и частните среди, върху необходимостта от дългосрочно опазване на архивите и осигуряване на достъп до тях; да популяризираме пред широката общественост уникални, изключителни и редки документи, съхранявани в държавните архиви.
Благодарим на нашите дарители и чакаме нови ценни дарения!
Грамотите на Читател, Приятел и Дарител ще бъдат връчени на 12 октомври, във връзка с Професионалния празник на архивистите.
На 9 юни, в Денs на отворени врати, каним всички желаещи да посетят Държавен архив-Русе на бул. „Липник“ 38 и да се запознаят с интересни документи.

Таня ВЕЛИКОВА
Държавен архив-Русе