Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че между Турция и Северна Македония съществуват отлични политически отношения и има пълна решимост за развитие на отношенията във всяка сфера, предаде турският телевизионен канал НТВ.
Чавушоглу посочи това на съвместна пресконференция с външния министър на Северна Македония Буяр Османи след разговори в Анкара.
Той каза, че двустранният стокообмен е нараснал с 42 процента миналата година и е достигнал 772 милиона долара, а на днешната среща е било постигнато съгласие най-късно следващата година стокообменът да бъде издигнат до 1 милиард долара. Чавушоглу изрази увереност, че в рамките на пет години двустранният стокообмен може да достигне 2 милиарда долара.
Ще продължим заедно да насърчаваме турските фирми да инвестират повече в Северна Македония, изтъкна Чавушоглу и добави, че с Османи са се договорили за организиране на бизнес форум в Истанбул тази година.
Той посочи, че инвестициите на турски фирми в Северна Македония сега възлизат на 1,3 милиарда долара.
Чавушоглу заяви, че Анкара желае развитие на сътрудничество между двете страни в областта на енергетиката. Той посочи, че на днешната среща са били обсъдени и възможности за развитие на сътрудничество между Турция и Северна Македония в областта на отбранителната промишленост.
Турският външен министър каза, че е споделил с Османи очакванията на Турция по въпроса за борбата с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г.) и други терористични организации.
Чавушоглу съобщи, че ще посети Северна Македония на 16 юни за участие във второто издание на Преспанския форум за диалог.