Модернизираният в русенската „Експрес Сервиз“ локомотив 77-002 от легендарната Родопска теснолинейка, бе предаден на БДЖ преди два месеца с куп иновативни подобрения, но изглежда няма скоро да тегли вагони от обичайния си маршрут между Септември и Добринище. Причината е парадоксална - според чиновниците в Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ (ИАЖА) подобренията по  машината са толкова много, че на практика това не е същият локомотив, а нов, който трябва да се пререгистрира и препломбира. И затова службата не разрешва да се движи. А фирмата не може да си получи парите за прекалено добре направения ремонт.
Както „Утро“ писа, локомотивът известен с прозвището си Баба Яга, премина през пълна модернизация в „Експрес Сервиз“ - бяха сменени почти всички основни агрегати, получи и нов американски двигател от „Катерпилар“. Голяма част от ремонтите бяха за сметка на русенската компания, която искаше да даде нагледен пример как работата може да бъде свършена качествено, евтино и бързо. Феновете на теснолинейката и жп специалистите получиха пълен достъп до етапите на модернизацията и можеха да наблюдават в реално време какво и как се прави, а готовата машина бе тествана от БДЖ и показа впечатляващи резултати. 
„Локомотивът е предаден на БДЖ още преди два месеца, но Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ (ИАЖА) не го пуска в експлоатация. Свършиме работата прекалено добре и затова все още си чакаме парите за ремонта. Така на практика се стопира работата по втората теснолинейка, която е при нас, тъй като нямаме пари, с които да го направим“, обясни мениджърът на „Експрес Сервиз“ Цветелин Колев.
Междувременно в понеделник за пореден път БДЖ отмени влакове по теснолинейката поради липса на изправни локомотиви. Което предизвика гнева на Сдружение „Родопската теснолинейка“, което от години работи за развитието и популяризирането на малкото влакче сред планинските красоти. „Изцяло модернизираният локомотив стои в депото напълно готов, но ИАЖА бави документите му“, възмущават се жп ентусиастите.
Според предписанието, дадено от изпълнителния директор на ИАЖА Веселин Василев, БДЖ следва да подаде заявление за модификация в националния регистър на возилата, като представи куп документи с искане за нов номер на возилото и прешаблонирането му. За мнозина това е просто заяждане заради стари спорове на Василев с „Експрес Сервиз“. Преди няколко години русенската фирма разкри на пресконференция скандална схема за източване на БДЖ, в която бе замесен и Василев. Макар и на пенсионна възраст той продължава да управлява агенцията. Бившият изпълнителен директор на ЛВЗ-Русе се смята за човека на Васил Божков в железниците. Той бе назначен за шеф на ИАЖА по времето на ГЕРБ.