Единият от двамата задържани за убийството на Еранухи Пехливанян - Гарабед Веринян, поиска да излезе от ареста, тъй като според защитата му не бил физическия извършител на потресаващото зверство. Веринян е обвинен в участие в отвличане, грабеж и убийство на собственичката на верига аптеки „Астра“ в началото на януари. Оттогава е в следствения арест в Русе и вчера бе докаран в съда с оковани ръце и крака и видимо отслабнал.   

Тезата на адвоката му е, че Веринян е участвал в кървавото престъпление, тъй като съучастникът му Михаил Михов го бил заплашил с пистолет, че ще ако не му съдейства, ще убие него и цялото му семейство. Освен това подсъдимият е излежал пет месеца в ареста и сега можело да му се наложи по-лека мярка.
Съдия Юлиян Стаменов от Окръжния съд отхвърли искането и Веринян остава в ареста. Решението може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.
След заравянето на 49-годишния Гарабед Веринян и 54-годишния бивш митничар Михаил Михов стана ясно, че двамата са следили Ери Пехливанян в продължение на месец, преди да задействат плана си на 11 януари.
Вечерта на тази дата Ери излиза от аптека „Астра“ срещу паметника Альоша с 20 000 лева от оборота и тръгва към колата си на паркинга до НАП. Двамата я следят и преди да се качи в БМВ-то си, Михов, преоблечен с бойна полицейска униформа, я спира и иска да провери документите й. Когато 57-годишната жена ги подава, той закопчава ръцете й с белезници, скача в автомобила и й нарежда да кара в посока зад Онкоцентъра. Тъй като колата е с автоматични скорости, Ери успява да я управлява. Зад нея с друга кола се движи Веринян. Щом завива към хотел „Рига“, Михов й нарежда да свие в една пресечка вляво, да спре и да се обади на мъжа си, че всичко е наред и няма нужда да бърза да се прибира. В това време идва съучастникът му, двамата прехвърлят Ери заедно с чантата с парите в неговата кола и я откарват до семейната къща на ул. „Видин“, тъй като са знаели, че съпругът й Бедрос Пехливанян. След като влизат в сградата, двамата заставят Ери да отвори касата, откъдето задигат 65 000 в евро и лева. След това идва страхът, че жертвата им може да ги разпознае. Затова я закарват в местност край Русенски Лом до Иваново, където е удушена. На следващия ден тялото й е разчленено и частите са хвърлени в реката. 
Три дни по-късно съпругът й Бедрос Пехливанян се връща вкъщи и подава сигнал за ичезването на жената. Междувременно, вместо да попадат сигнал на 112 на неестествено изоставената от три дни и пречеща на движението по на малката уличка кола, съседите й нарязват гумите.
Ако бяхме получили сигнал, щяхме да стигнем до убийците по-рано, каза тогава окръжният прокурор Георги Георгиев.
Михов и Веринян са задържани по оставените следи в колата.
В предварителните разпити стана ясно, че Веринян, който добре е познавал похитената Ери и семейството й, е погасил със своята част от плячката бързи кредити в размер на 16 000 лева, а съучастникът му смятал да си купи кола в дена на арестуването му. Според криминалните им досиета, Михов е съден за подкуп на митничар, а Веринян е разследван за бракониерство и иманярство.
Обвинителят Георги Георгиев коментира вчера, че разследването се провежда ритмично, събрани са голям обем от доказателства, като досъдебното производство е във финалната си фаза.
„Необходими са ни още няколко месеца, за да приемем и последните експертизи, които сме назначили“, каза окръжният прокурор на Русе.