Близо 30 деца от Украйна посещават курс по български език и култура в Русе. Това съобщи Теодора Енева от русенското сдружение „Startup Factory“, което е организатор на инициативата.
Децата са разделени в две възрастови групи и ще преминат през интерактивно обучение. Преподавателките са студентките във факултет „Природни науки и образование“ на Русенския университет Михаела Георгиева и Анастасия Назарова - украинка от Одеса.
За децата са подготвени и други културни и образователни мероприятия - посещения на забележителности и занятия за развитие на дигитални умения.
Всички предстоящи дейности, в които украинските деца и техните семейства в Русе могат безплатно да се включат, се обновяват в специално създадената страница на сайта на сдружение Startup Factory. Инициативите са дело на няколко организации в града, които работят пряко с бежанците и оказват подкрепа за по-лесното им приобщаване.
Тази седмица предстои среща-разговор по правни бежански въпроси, посещение на Екомузея в града, както и екскурзия до Двореца и Ботаническата градина в Балчик.
Всяка събота в часовете по български език се присъединяват нови желаещи да учат. По молба на родителите уроците ще се увеличат до три пъти седмично, за да могат децата да се подготвят през лятото и да постъпят наесен в българско училище, каза още Теодора Енева.